Gezinszorg on the move

29.06.2015

LIEVER ACTIEVER - In Sint-Niklaas staan ze niet stil. Zes thuiszorgorganisaties laten verzorgende en cliënt acht weken lang samen bewegen. Om fit te blijven én om het risico op vallen te verkleinen.

Liever Actiever heeft er weer een pareltje bij. Het initiatief ‘Bewegen binnen gezinszorg’ van het BOEBS-netwerk in Sint-Niklaas om verzorgende en cliënt thuis samen te laten bewegen vond bondgenoten bij de stad, het OCMW en Logo-Waasland. De verzorgenden kregen een professionele opleiding bij AZ Nikolaas, het enthousiasme deed de rest.

Samenwerken en heel veel enthousiasme

“De sleutel tot succes  van dit project is toch vooral hoe de samenwerking verloopt, tussen de drie projecttrekkers en ook met de thuiszorgdiensten”, zegt Eline De Keulenaer van de dienst Samenleving Sint-Niklaas. “Doordat we het project vanuit drie organisaties trekken, kan je makkelijk taken verdelen en overnemen als iemand het te druk heeft. Op die manier heb je ook telkens een klankbord.”

Fenne-Chien van Logo Waasland: “Een andere randvoorwaarde om dit project te doen slagen, is ook het enthousiasme van de thuiszorgorganisaties. Het feit dat er al een BOEBS-netwerk was dat geregeld samenkwam, heeft daar veel aan gedaan. Het enthousiasme van de sectorverantwoordelijken bij de thuiszorgdiensten heeft ons de boost gegeven om volledig voor het project te gaan.”

Frans fietst elke dag

"Ook de cliënten zijn enthousiast", zegt Marijke Scheers, sectorverantwoordelijke Familiehulp. "Zo was er Frans, die een hometrainer had, maar hem niet gebruikte. Uit angst om te vallen. Maar door aanmoediging van de verzorgende ging hij weer fietsen. Hij zit nu zo goed als dagelijks op zijn hometrainer."
Het project spreekt niet enkel ouderen aan. Ook mensen die aan het revalideren zijn, kunnen beweging gebruiken. "Als je aan het revalideren bent, zit je vaak binnen of moet je medicatie nemen. Net dan heb je deugd van beweging", zegt Eline De Keulenaer, van de Dienst Samenleving Sint-Niklaas. "Eigenlijk spreken we met dit project meerdere doelgroepen aan."

Stappen naar de schapen

"Vroeger bewoog ik veel", zegt Elisa   (85). "Ik poetste bij rijke mensen en daar moest ik altijd van hier naar daar lopen. Ik vind het belangrijk veel te bewegen om sterk te blijven. En ik wil heel graag mijn oefeningen blijven doen, elke dag, zolang het nog kan. Ik mag dan wel artrose in mijn handen hebben, ik laat me niet doen door de leeftijd, ik wil blijven bewegen tot ik niet meer kan. In een boekje van OKRA las ik dat het belangrijk is om veel stappen te zetten. Wel, ik stap dagelijks naar mijn schapen, op het eind van mijn tuin. Daarna doe ik mijn oefeningen. Zo kom ik per dag zeker aan voldoende stappen." 

Sociaal contact geeft energie

Jo De Visscher is verzorgende en was meteen verkocht voor het bewegingsproject. Hij maakte nog niet zo lang geleden een carrièreswitch. "Vroeger was ik magazijnier, maar ik had altijd al interesse in de zorg. Mijn vrouw is verpleegster en mijn vader was ambulancier, dat heeft het allicht nog meer aangewakkerd. Met ouderen werken is voor mij plezant en zo divers. Het sociale contact met hen geeft mij energie, ze tonen zoveel dankbaarheid."

Vertrouwensband

"In deze job moet je echt een kameleon kunnen zijn, elke ouder is zo anders", zegt Jo. "Voordat ik naar mijn vaste cliënt Elisa kwam, ben ik bijvoorbeeld bij een meneer langsgegaan die autistisch is. Elke verzorger voor mij heeft hij al 'buiten gesmeten', maar ik mag blijven. En ik denk dat het komt omdat ik veel aanvoel, en weet wanneer ik iets mag en kan zeggen. Het is belangrijk bij een oudere om een vertrouwensband op te bouwen. Op die manier staan ze ook sneller open voor een project als dit. Iemand pushen heeft volgens mij geen zin, de cliënten moeten zelf voelen dat het belangrijk is. En het werkt, want als het project afgelopen is, weet ik zeker dat er nog heel wat cliënten gaan blijven bewegen. En voor mezelf kan het zeker ook geen kwaad (lacht)."

Bekijk de foto’s op https://www.facebook.com/vigez

Meer weten over dit project? Neem contact op met Eline De Keulenaer.

Vlaams Instituut Gezond Leven vzw

G. Schildknechtstraat 9
1020 Brussel
Tel. 02 422 49 49
Fax. 02 422 49 59
www.gezondleven.be

Partners